מה זה קציר המלח?

קציר המלח הוא אירוע מסורתי של חברת מלח הארץ שמתרחש פעם בשנה בחודשי אוקטובר-נובמבר. הקציר הוא השלב בו אוספים את המלח לאחר שהוא התגבש בבריכות בצורה הטבעית לאורך השנה.

מה זה קציר מלח? את המלח קוצרים מעל פני האדמה, המלח נוצר בבריכות המלח לאחר שמיי הים התאדו. 

מאיפה מגיע המלח? מלח טבעי מופק ע״י התאיידות של מיי ים. מלח בצורתו הגבישית נקרא גם מינרל הליט.

איך נוצר מלח? אחת הדרכים הטבעיות להפקת מלח ע״י אדם, הינה שאיבת מים שנקוו לחוף הים בעת הגאות. בארץ המלח מופק בתהליך טבעי ממימיו הצלולים של הים, בבריכות אידוי פתוחות בעזרת אנרגיית השמש והרוח.

תהליך קציר המלח: הקציר מתחיל בניקוז המים והתמיסות מבריכות המלח, כדי לאפשר איסוף קציר של מלח טבעי, יבש ונקי. 

לאחר שהנוזלים מתנקזים מהבריכות, נותר משטח של מלח מוכן לקציר.

בעבר הרחוק, בוצע הקציר באופן ידני, אולם היום הוא מבוצע בעזרת ציוד מכני והמלח נערם תחת כיפת השמיים, בערמות גדולות ומרהיבות המזכירות הרי שלג.

בתום הקציר, המלח עובר שטיפה במי ים רוויים במלח, על מנת להרחיק את האבק שחדר עם הרוח לבריכה.

משם, מעבירים את המלח לייבוש ומנפים אותו לגדלים שונים, לקבלת מלחים שונים כמו: מלח שולחן, מלח עדין, מלח בישול, מלח גס ומלחים אחרים.

בסוף התהליך המלח נארז באריזות לשימושים המגוונים ומשם נשלח לנקודות ההפצה, נקי וטבעי.

מה הקשר בין פלמינגו למלח? בריכות המלח מעניקות חיים למגוון עופות מים ובמפעל "מלח הארץ" עושים כל ביכולתם על מנת לשמור עליהם ולדאוג להם לבית בטוח בבריכות המלח. 

בעונת הנדידה שמתחילה בסתיו מגיעות לבריכות ציפורי פלמינגו, תמרונים, סייפנים ועופות מים שונים.

לדברי עופר רוקני, מנכ"ל חטיבת המלח בחברת "מלח הארץ", מדובר בתקופה חגיגית במיוחד: "מזה עשרות שנים, אנחנו קוצרים בכל שנה את המלח שנוצר בבריכות המלח בעתלית, ועורמים אותו להר מלח ענק, מרשים ומדהים ביופיו. בהתאם להגבלות הקורונה, השנה יוכלו רק עובדי המפעל, המוגדרים כחיוניים למשק, להשתתף ולחזות בחגיגות, ולכן צילמנו עבור הקהל תמונות וסרטונים שיעבירו את החוויה".

(צילום תמונות – סטודיו עידן גיל).


חברת "מלח הארץ" היצרנית המובילה של מלח איכותי למזון בישראל מאז 1922 בעתלית ובאילת. החברה הינה חברה שורשית ומתחדשת, המצמיחה תעשיה מועילה לאדם, לקהילה ולסביבה.