כל צבעי המלח

כל צבעי המלח

איזה צבע יש למלח? פעם התשובה הייתה פשוטה. לבן. למלח בישול, או נתרן כלורי בשמו המדעי, יש צבע והוא לבן. אפילו שקוף. וכך היה לנו תמיד מלח שולחן ומלח גס, שניהם לבנים כל כך, שלא פעם המתקנו קפה בכפית של מלח. אבל מדף המלח השתנה, והיום אנחנו רואים מלחים בצבעים שונים ומשונים. מהיכן מקבלים המלחים האלו את צבעם? האם יש לכך הצדקה או טעם?

את מלח הבישול ניתן לחלק לשניים: מלח ים הנוצר כתוצאה מייבוש טבעי של מי ים בבריכות רדודות, ומלח מכרות, הנכרה בעומק האדמה במכרות מלח שהם למעשה ימות שהתייבשו ונעלמו לפני מיליוני שנים. בדרך כלל מקור המלח הוא שנותן לו את צבעו הייחודי, ומכאן גם את פרסומו.

 

מלח במגוון צבעים:

מלח אפור – המלח האפור שאנחנו מכירים הוא בדרך כלל המלח האטלנטי מצפון מערב צרפת, שם לאורך החופים ובאיים הקטנים של חבל ברטאן מייבשים הצרפתים מלח משחר ההיסטוריה. בריכות המלח המסורתיות מכילות משקעי חרס, וחרס זה הוא שצובע את המלח באפור. מרבית המלח האטלנטי שנמכר בצרפת הוא דווקא לבן, שכן הצרפתים פחות בעניין של אכילת חרס ולכן המלח המקומי נשטף למלח נקי ולבן. בעולם מקובל להשתמש בגרסתו הגולמית, האפורה והלחה, שיש המתווכחים על הצורך שבו, אבל אי אפשר להתכחש לארומת האוקיינוס.

מלח וורוד – הכוכב הבלתי מעורער של חנויות הטבע, ובשנה האחרונה גם בסופרמרקטים שלנו, הוא המלח הוורוד מהרי ההימלאיה. זהו מלח סלעים ממכרות מלח, שמעידים כאמור על נוכחות של ימה מקומית ועתיקה. בשיפולי ההרים, בנפאל ובפקיסטן כורים סלעי מלח וורודים וטוחנים אותם למלח בישול עדין או גס. גם לסלעי המלח יש שימוש, בדרך כלל לנוי או להגשה. את הצבע הוורוד מקבל המלח מנוכחות של ברזל, מינרל חיוני וחשוב לגוף. האם זהו מקור מצוין עבורנו לברזל? קשה לומר, אבל אי אפשר להתכחש ליופיו, בעיקר לפני ההגשה על מנות מוכנות.

מלח כחול – כן, יש כזה דבר, והוא מקסים, אבל בארצנו לא נוכל לרכוש ממנו. המלח הכחול מגיע מאיראן, מחבל ארץ צפוני והררי בשם סמנאן, והוא מלח מכרות עתיק במיוחד – יותר ממאה מיליון שנה. אתם יכולים לטעום ולדמיין דינוזאורים ממליחים בעזרתו את חביתת הבוקר שלהם. הצבע הכחול מעיד על נוכחות של מינרל חסר טעם וריח בשם סילווינייט, תופעה ייחודית למלח זה בלבד.

מלח שחור – "קאלה נמאק", מלח שחור בהינדית, הוא מלח מכרות סגול כהה ממזרח אסיה, שם הוא משמש לתיבול מאכלים שונים ולרפואה ההודית המסורתית. לאחר הכרייה הוא עובר תהליך מסורתי המקנה לו את צבעו וריחו האופייני הנובע מממספר תרכובות גופרית הנמצאות בו, או במילים אחרות, יש לו ריח של ביצה קשה. מי רוצה מלח בריח של ביצה קשה? טבעונים לדוגמא, משתמשים במלח זה על מנת לייצר חווייה של מוצרי ביצים ללא ביצים מן החי. קיים מלח שחור נוסף מהאי מולוקאי שבהוואי, אבל צבעו השחור נובע דווקא מפחם, ואין לו ריחות או טעמי לוואי, ולכן ישמש בדרך כלל לצלחות והגשה במסעדות יוקרה.

מלח כתום/צהוב – בנהר מוריי שבדרום מזרח אוסטרליה מכינים מלח איכותי המקבל צבע צהבהב כתוצאה מנוכחותה של אצה האופיינית לשפך הנהר. 

אז יש לנו מלח וורוד, אפור, סגול, כחול, שחור וכתום, אז למה רק למלח הים שלנו צבע לבן? 

אז יש לכך סיבה, והיא סיבה מצויינת. המלח שלנו לבן וטהור כל כך בשל מוצאו – מימיו של ים סוף. ים זה, שאלו כל אלמוג, הוא אחד מהימים הנקיים והטהורים בעולם, והוא מתייבש בשמש באויר היבש והנקי של מפרץ אילת. נקיון המים ונקיון האויר הם ששומרים על צבעו הלבן והטהור, ולכן אנחנו אוהבים אותו וגאים בו כל כך.

מכירים עוד מלח ייחודי? ספרו לנו עליו!

 


"מלח הארץ" מנהלת בבריכות המלח באילת ובעתלית פרויקט ממושך המאפשר קיומה של סביבה מוגנת עבור עופות המים. בשיתוף ארגוני שמירת הטבע ומתנדבים, מתקיימת באזור בריכות המלח פעילות הגנה על הצפרות והטבע כחלק משגרת העבודה. לטובת שימור והגנה על עופות המים הקימה החברה מצפורים ואיים מלאכותיים המהווים אזורי קינון בטוחים והיא אף תומכת במחקרים ובמעקב באמצעות טיבוע ומעקב באזורי הקינון.

מוצרים קשורים

חברת מלח הארץ מציעה מגוון רחב של מוצרי מלח ושמה דגש על איכות גבוהה, מוצרים בריאים וטעימים תוך שמירה על איכות הסביבה. חברת מלח הארץ מציעה מגוון רחב של מוצרי מלח ושמה דגש על איכות גבוהה, מוצרים בריאים וטעימים תוך שמירה על איכות הסביבה. מוצרי מלח ושמה דגש על איכות גבוהה, מוצרים בריאים וטעימים תוך שמירה על איכות הסביבה.

דילוג לתוכן